Gezondheid

 Gezondheid


Beware of the chair! en de gevaren van onvoldoende bewegen

Hoeveel stappen zet jij per dag?


Idealiter zou dit tussen de 8.000 en 10.000 moeten zijn. Helaas komen we daar veelal niet aan.


Meer bewegen begint met minder zitten. Tegenwoordig zitten we namelijk erg veel. Sommigen wel een complete werkdag. In de auto, achter het bureau of de computer ... we zitten meer dan goed voor ons is.


Zitten wordt niet voor niets het nieuwe roken genoemd.

De druk van de huidige arbeidsmarkt

Daarbij legt de tijdsgeest van de huidige arbeidsmarkt flinke druk op medewerkers, management en directie.


Er is sprake van stijgend ziekteverzuim, onvrede op de werkplek, toename van werkgerelateerde stress, burn outs etc.


We hebben te maken met vergrijzing (de 50/50 grens is bereikt, 50% van de werknemers is 50 jaar of ouder) en er is sprake van de nodige druk op de werkgelegenheid.


Dit alles vraagt om geestelijke flexibiliteit en noodzaak om mentaal te kunnen ontspannen. De combinatie van wandelen/hiken met het mindful ontspannen van je brein, vormen hiervoor de basis.


Elke vorm van bewegen is goed voor je gezondheid,


maar wandelen en/of hiken (avontuurlijk wandelen over


onverharde paden en glooiend terrein) biedt ook nog

vele andere voordelen!

Iedereen, altijd en overal

Als je kunt lopen, dan kun je ook wandelen. Man of vrouw, jong of oud, sportief of juist niet, kerngezond of met een chronische aandoening; er is altijd een vorm van wandelen die je aankunt of die je nieuwe uitdagingen biedt.


Wandelen kan bijna altijd en overal.

Gezond voor lichaam én geest

Wandelen is goed voor onze fysieke én mentale gesteldheid. Het verbetert je bloedcirculatie, je ademhaling, je zuurstofopname, je glucosehuishouding, je spijsvertering, je vetverbranding, je algemene conditie, je evenwicht én je immuunsysteem. Wandelen versterkt en/of versoepelt je spieren, botten, gewrichten en kraakbeen.


Verlaagt je bloeddruk. Zorgt voor de aanmaak van Vitamine D (zonlicht buiten). Stimuleert je hersenactiviteit, de aanmaak van nieuwe hersencellen en de verbinding tussen hersendelen.


En wandelen maakt vrolijk en verbetert de vitaliteit!


Als je regelmatig wandelt, voel je jezelf door dit alles fitter, sterker en energieker. Daarbij heb je minder kans op overgewicht, diabetes mellitus 2, hart- en vaatziekten, bot- en gewrichtontstekingen, osteoporose, bepaalde vormen van kanker, bepaalde hersen- en longaandoeningen, geestelijke stress, slapeloosheid, angst, burn out en depressie.

Mindfulness

Waar wandelen de gezondheid verbetert, kan mindfulness een belangrijke bijdrage leveren aan de mentale balans. De basis van een goed werkende organisatie met een gezonde vitaliteit en teamgeest, is ontspanning en aandacht. Mindfulness vermindert de constante mentale druk en emotie. Het geeft ruimte om gericht, bewust en aandachtig te zijn op de zaken die er nu toe doen.


Het leidt tot rust in je hoofd, inzicht en gedragsverandering en stimuleert de vitaliteit en teamgeest. Het geeft een beeld van de mentale gesteldheid en reduceert het aantal ingredienten die leiden tot o.a. stress, burn outs en bore outs. Niets ingewikkelds of zweverig, maar gewoon een methode voor de gewenste rust en evenwicht in je hoofd.

Natuur- en andere beleving

Wandelen doe je buiten en daarbij zoeken we de natuur op. Bos, hei, strand, duinen, rivier- of merengebied ... overal vind je frisse lucht, rust, stilte en de prachtigste plekjes.


Wandelend kom je op plaatsen waar je met de fiets of auto niet kunt komen. Zo heb je de grootste kans om bijzondere bomen, planten, bloemen en dieren te zien. Maar tref je ook spannende kronkelpaadjes, klimt over een hek of steekt per trekveer een watertje over.


Ben je een liefhebber van cultuur, architectuur of geschiedenis, dan kun je je hart ophalen op het platte land of in dorpen en steden.

Weinig blessures

In het juiste tempo en met een paar stevige comfortabele schoenen aan je voeten is de kans op wandelblessures uitermate klein. Dat komt omdat wandelen een natuurlijke beweging is en je gewrichten minimaal worden belast. Daarnaast vindt er ook geen schoksgewijze belasting plaats, zoals bij hardlopen of springen.


Kies je voor intensievere wandelvormen (hiking, hoger tempo, lange afstanden) dan is het wel belangrijk om verantwoord op te bouwen.


Outscape werkt met ervaren, gecertificeerde wandelcoaches (KWBN).

Share by: